5 Ülkenin Katıldığı O Projeye, Çorlu Abdülhamit Han Ortaokulu Da Katıldı

TAKİP ET

Çorlu Abdülhamit Han Ortaokulu Türkçe öğretmeni Semahat Pekdaş öğrencileri ile birlikte 'Değişim Benimle Başlar (CHANGE BEGİNS WITH ME)' adlı projesiyle Avrupa ortaklı eTwinning projesine katıldı.

Avrupa ortaklı eTwinning projesine Çorlu Abdülhamit Han Ortaokulu da katıldı. Türkçe öğretmeni Semahat Pekdaş öncülüğünde yürütülen proje Hırvatistan, İspanya, Polonya ve Slovakya’daki okullar arasında gerçekleşti.

“Değişim Benimle Başlar” eTwinning Projesi hakkında açıklama yapan Türkçe öğretmeni Semahat Pekdaş, “günümüzde hızla artan dünya nüfusu doğa üzerinde büyük tahribata neden olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Dünya üzerinde mevcut nüfus dengesizlikleri ve bunların tüketim talepleri ciddi farklılıklar göstermekle birlikte, özellikle kalkınmış ülkelerde de gelişmekte olan ülkelerin zengin sınıflarında tüketime yönelik davranışlarda önemli bir artış söz konusudur.  Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere toplumun önemli bir kısmı tüketim toplumu haline gelmiştir. “Kullan at” ile özdeşleştirilen bu toplumsal dönüşüm, sadece dünyayı kirletmekle kalmayıp insanları adeta tüketim konusunda yarıştırmaktadır. Oysa bu tüketim çılgınlığı sadece yaşayanların değil gelecek kuşakların da bu dünyada hayatta kalmasını zora sokacak davranışlardır. Sınırlı dünya kaynakları karşısında hem dünya nüfusunun artması hem de giderek artan ihtiyaçların karşılanması dünyada hızlı bir şekilde su, hava, toprak kirliliğine neden olmaktadır. Dünyanın ve insanlığın geleceği mevcut tüketim kalıplarının değiştirilmesine bağlı olup bu tüketim kalıpları değişmediği sürece dünya gelecek kuşaklar için yaşanabilir bir yer olmayacaktır. Proje kapsamında okullardaki öğrencilere, doğal kaynakları koruma, elindeki kaynakları olabildiğince yeniden kullanım, geri dönüşümün doğaya faydaları konularından bilinçlendirmek ve her zaman doğayı koruyan bilinçli tüketici olmalarına katkı sağlamaktır. Bunun yanı sıra öğrencilerin farklı kültürleri tanıması (Hırvatistan, İspanya, Polonya ve Slovakya’), diğer ülkelerdeki geri dönüşüm örneklerini öğrenmeleri, yabancı ortaklıklar sayesinde yabancı dil becerilerini geliştirmeleri ve teknolojiyi etkin kullanmaları hedeflenmiştir” dedi.



Proje dilinin tamamen İngilizce olduğunu ifade eden Pekdaş, “Projede yazışmalar, zoom toplantıları ve videolar tamamen İngilizce olarak yapıldı. Proje boyunca tüm bu hedeflere ulaşan öğrenciler 3R (Reduce/azalt, Reuse/tekrar kullan, Recycle/geri kazandır)kuralına göre   geri dönüşüm konusunda çeşitli etkinlikler yaptılar. Mesela Elektrik ve doğal gaz tasarrufuna dikkat çeken videolar çektiler, mutfakta meyve sebze yıkadıkları suyu , duşta su ısınıncaya kadar akan suyu,  çiçek ve bahçe sulamada kullandılar. Eski gazete kağıtlarından kağıt hamuru yapıp yeni kağıt elde ettiler, üzerine bölgemizde yetişen ürünlerden ayçiçeği kabuklarıyla harfler yazdılar. Öğrencilerim bu projeyle yalnızca geri dönüşüm konusunda bilinçlenmekle kalmadı, proje hedeflerinden olan web2 araçlarını kullanma, diğer ülkelerdeki yaşıtlarıyla tanışma onların geri dönüşüm konusunda neler yaptıklarını öğrenme ve yabancı  dil becerileriyle kendini ifade etme becerilerini de geliştirmiş oldular. Tüm bu çalışmaları okuldaki diğer öğretmen ve arkadaşlarıyla da paylaşıp farkındalığı arttırdılar. Ayrıca geri dönüşümün önemine dikkat çekmek için hazırlanan posterleri okula ve çevrelerinde uygun alanlara astılar” dedi.



“Değişim Benimle Başlar” eTwinning projesinde yer alan Türkçe öğretmeni Semahat Pektaş ile öğrencilere katılım belgesi Çorlu Abdülhamit Han Ortaokulu okul müdürü Oktay Kaplan tarafından takdim edildi.