CHP'den Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı Şefika Koca Kimdir?

TAKİP ET

CHP’den Tekirdağ Milletvekili Aday Adayı olan, tarla ırgatlığından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giden yolda Şefika Koca kimdir?

Osmanlı’nın Balkanlara gönderdiği Konya beyliklerinden Mesutlar kalbinden gelerek, Balkanlara ulaşamamış Çukurçeşme mevkiinde kalmış Osmanlı’nın altlarına bakmış Çorlu’nun kurulmasında katkıda bulunan yedi aileden birinin torunuyum.

Sülalemizin ismini taşıyan sokakta doğmuşum . Bilirsiniz çiftçi ailelerinin çocuk sayısı fazladır ve çocukları da tarlada çalışır. Ben de arazisi olan ve çiftçi bir ailenin çocuğu olarak Nisan’da kırlara çıkar, soğan, domates, biber, patlıcan ekerdim. Tarlalarımızda buğday, ayçiçeği gibi her türlü üretim vardı. Kasım’da gündöndüleri depoya sokana kadar tarlalarda çalışırdık. 30 tane kadın 30 tane erkek götürdük tarlalara biz de onların yanında çalışırdık.

Tarımla küçük yaşlardan beri iç içe olduğunuzu görüyoruz, çocukluğunuz nasıl bir evde geçti?

Tarlada ana, babamıza yardım ederdik. Sobalı evde geçti benim çocukluğum. Beş çocuktuk anne ve baba yedi kişilik bir ailemiz vardı. Kış günü sobalı ev olduğu için ev ne kadar büyük olursa olsun, tek bir oda da yanardı soba burada ne kadar ders çalışılabilir ne kadar kendine vakit ayırabilirdik ki.

Eşiniz nasıl bir eş, nasıl bir babadır?

Küçük yaşlarda tarımla ilgilenmeye başladığım için ahtım vardı, çiftçi ile evlenmeyeceğim der, memur olsun tuz biber yemeye razıydım. Daha sonra benim için çok kıymetli olan eşimle tanıştım. Eşim o dönem Ticaret ve Sanayi Odası’nda memurdu. Birbirimizi çok severek evlendik ve 35 yıldır aynı yastığa başımızı koyuyoruz. Gün 25 saat olsa 25 saat çalışacak bir eşe sahibim. O çok iyi bir eş, bir yoldaştır ve çocuklarına çok ilgili, düşkün bir babadır. İki tane çok başarılı çocuğumuz var onlarla daima gurur duyuyoruz ve her zamanda arkalarında olduk, olmaya devam edeceğiz.

Şefika Koca’nın kişiliği nasıl?

Ben hiperaktif bir kadınım asla durduğum yerde durmam. Bu aileden gelen bir şey hani derler ya doğduğun yer kaderindir, evet bu da benim kaderim. Hatta ben gür sesli bir kadınım, unun sebebi koca tarlalarda birbirinize sesimizi duyurmak için yüksek sesle konuşmamız. Küçüklüğümde bu şekilde başladığı için böyle devam ediyor.

Bize Kariyerinizden Biraz Bahseder Misiniz?

Ben çok hareketli bir kadınım ve dans etmeyi çok seviyorum. Bir meslek sahibi olmam gerekiyor diye düşündüm ve aerobic step pilates antrenörlük belgesi alabilmek için ne yapmam gerektiğine baktım. Ve sonunda bu belgeleri aldım sonrasında ise her şey adeta bir çorap söküğü gibi geldi. Daha sonra vücut geliştirme ve fitness federasyonu ulusal hakemlik belgesi aldım.

On yıl kadınlara yönelik spor salonun işlettim ve çok severek yaptım, spor yaparken adeta uçuyorduk. Uzun çalışma saatlerinden dolayı aileme vakit ayıramadığımı düşündüm, bir günde kapatmaya karar verdim.

Arkasından Cumhuriyet Halk Partisi Çorlu Belediyesi Meclis Üyeliği teklifi geldi ve bunu değerlendirdim, daha sonra Kent Konseyi Kadın Meclisi yönetimine girdim, üç yıl Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanlığı görevini yürüttüm. Bu arada kadınlarımıza dokunmak bana çok iyi geldi ve 18 yıl kadınlara hiç aralıksız hizmet ettim. Kadını eğitirsen toplum eğitilmiş olur, her işte kadının katkısı vardır. Kadınsız bir gelecek olamaz.

Siyasi hayatı devam eden Şefika Koca başka hangi kuruluşlarda yer alıyor?

Aynı zamanda Ekol Yapı Emlak Ve İnşaatın sahibiyim .

T.O.B.B.Kadın girişimciler icra komitesindeyim. Yine kadın dedim ya evet yine kadınlara,

Trakyam Üreten Kadınlar Kooperatifi’ni kurduk ve bu kooperatif her geçen gün daha da büyüyerek devam ediyor.

Aynı zamanda bir yandan çiftçiliğe devam ediyorum. Bu nedenle Çorlu Ziraat Odası’na da üyeyim.

Sakatlar Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyesiyim.

Atatürkçü Düşünce Derneği, Yardımseverler Derneği, KASAİD gibi derneklerin daima yanında destek olan bir kişiyim.

Dernek ve sivil toplum kurumlarında çok aktif olduğunuzu görüyoruz. Kariyerinizde başka adımlar var mı?

Çorlu’ma Tekirdağ’ıma ve Trakya’ma ne yapabilirim diye düşünürken gençlerimizin artık evde yemek yapma kültürlerinin kalmadığını pandemi süreci bize gösterdi. Ulaşabildiğim köylere gittim annelerle, ninelerle, yemek kültürü geniş olan göçmenlerle, Boşnaklarla, Arnavutlarla ve Ermeni komşumla röportaj yaptım ve tarifler topladım. Gençlerimize ve kadınlarımıza çorbaların yemeklerin tatlıların pilavların turşuların unutulmaması için bir çalışma içine girdim altı ayda Annelerden Trakya Lezzetleri isimli yemek kitabımı sizlere armağan ettim. Kitabım çok başarılı bulundu. Türkiye Kültür Bakanlığı’nca araştırmacı yazar oldum. Bu başarı beni çok mutlu etti.

Gastronomi için eşsiz bir eser kazandırdığınızı söylemek mümkün. Şu an Çorlu’yu, Tekirdağ’ı temsil etmek için Meclise gitmek istiyorsunuz. Meclise gitmek istemenizin nedeni nedir?

28. Dönem CHP Tekirdağ milletvekili aday adayı olarak yola çıktım. Dört aydır sahalardayım her kapıya gittim, çok mutlu oldular. Bende bir kadın aday adayı olarak seçilirsem T BMM Tekirdağ’ımızı temsil eden bir milletvekili olmak için bu yarıştayım.

Ben çocuklarımı büyüttüm ama ihtiyacı olan çocuklara eşimle burs veriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’ne faydalı evlatlar yetişmesi için elimizden geleni yapıyoruz.

Altı yaşında evlendirilen kız çocukları için, evlilik yaşının 18 den 12 indirilmemesi için, sokağa korkarak çıkan kadınlarımız için, kadın cinayetlerini bitirmek için, gübre tohum alamayan üretim yapamayan çiftçilerimiz için, evine ekmek götürmek için gece gündüz çalışan babalar için, torununa harçlık veremeyen emekliler için, geçim sıkıntısı içinde bakıma muhtaç engellilerimiz için, siftah yapmadan dükkanını kapatan esnaf için, ekonomiyi ,üretimi tekrar canlandırmak için benim gibi evlatlarına hasret anneler için evlatlarının tekrar ülkeye geri döndürmek isteyen tüm anneler için .

14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde,360 milletvekili çıkararak iktidara geleceğiz ve 15 Mayıs’ta biz anneler çocuklarımız için güneşi bir başka doğdurarak onlara Şeffaf yönetimli bir Türkiye bırakacağız. Türkiye Cumhuriyeti ve CHP si yüz yılı devirdi ,kısmetse ikinci yüzyıla çok daha farklı çok daha heyecanlı çok daha umutlu ve mutlu çocuklar yetiştireceğiz.