Vali Toraman, Elazığ'ın 2 aylık asayiş bilançosunu açıkladı

TAKİP ET

ELAZIĞ Valisi Ömer Toraman kentin 2 aylık asayiş bilançosunu açıkladı. Toraman, 2 aylık dönemde 748 bin 683 kişi...

ELAZIĞ Valisi Ömer Toraman kentin 2 aylık asayiş bilançosunu açıkladı. Toraman, 2 aylık dönemde 748 bin 683 kişi sorgulandığını söyledi.

Elazığ Valisi Ömer Toraman başkanlığından asayiş ve güvenlik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının ardından Valilik Toplantı Salonu’nda açıklamalarda bulunan Vali Toraman’a İl Emniyet Müdürü Adnan Karayel ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Evren de eşlik etti. 7 bin 120 personel ile 7 gün 24 saat mesai gözetmeden çalıştıklarını ifade eden Vali Toraman, “Asayiş suçları ile mücadele kapsamında yürüttüğümüz çalışmalar çerçevesinde mal varlığına karşı işlenen önemli suçlar evden, işyerinden, kurumdan hırsızlık, oto hırsızlığı, gasp kişilere karşı işlenen suçta ise vücut dokunulmazlığına yönelik suçlar gibi başlıklarda ilimizde suça ve suçlulara geçit verilmiyor ve kamu düzenini sağlamaya yönelik faaliyetlerimiz büyük bir titizlikle sürdürülüyor. İlimizde 1 Ocak 2024’ten bugüne kadar mala karşı işlenen 255 ve kişilere karşı işlenen 31 asayiş olmak üzere toplam 286 önemli asayiş olayı meydana geldi. 2023 yılının aynı dönemi kıyaslandığında mala karşı işlenen suçlarda yüzde 1, kişilere karşı işlenen suçlarda yüzde 26 azalma meydana gelmiştir. Asayiş suçları kapsamında 99 şahıs tutuklanmış ve 101 şahsa adli kontrol şartı getirilmiştir. Gerçekleştirilen operasyonlarda 126 adet çeşitli çaplarda silah yivli ve yivsiz ele geçirilmiştir. 2 aylık dönemde 748 bin 683 kişi sorgulanmıştır. 2023’göre bu sorgulamalar yüzde 57 artış göstermiştir. Bu sorgulamalar sonucu 653 kesinleşmiş hapis cezası ve ifadeye yönelik aranan kişi yakalanmış. Bu şüphelilerden kesinleşmiş hapis cezası olan 298 şüpheli yakalanarak adli makamlara teslim edilmiştir. Böylece suçluların aramızda dolaşması önlenmiştir” diye konuştu.

‘TÜRKİYE GENELİ REKOR YAKALAMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ’

Vali Toraman, uyuşturucu madde imalatçılarına ve bunların satışını yapanlar ile sokak satıcılarına yönelik Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü ve il Jandarma Komutanlığı tarafından operasyonların aralıksız sürdürüldüğünü vurgulayarak, “Bu kapsamda, 2024 yılının ilk iki aylık zaman diliminde zehir tacirlerine yönelik 513 operasyon icra edilmiştir. Bu operasyonlar 2023 yılının aynı dönemine göre % 30 artışına tekabül etmektedir. Gerçekleştirilen bu operasyonlarda 604 şahıs yakalanmış, 62 zehir taciri tutuklanmıştır. Yine geçen yılın ilk iki ayıyla kıyasladığımızda tutuklanan zehir taciri sayısında yüzde 148'lik bir artış bulunmaktadır. Adli kontrol kararı uygulanan şahısların sayısında ise yüzde 162 oranında artış bir artış tespit edilmiştir. Narkotik suçlar kapsamında kesinleşmiş hapis cezası olan ve ifadesine başvurulması için yakalama kararı çıkarılan 50 şahıs yakalanarak teslim edilmiştir. 2024 yılının ilk ki ayık döneminde İl Emniyet Müdürlüğümüz ve İl Jandarma Komutanlığımız tarafından sokaklarımızı uyuşturucu ve zehir tacirlerinden temizlemek adına gerçekleştirilen operasyonlarda, 43 kilo esrar, 2 kilo 200 gram metamfetamin, 156 gram Kokain, 49 kilo eroin, 29 gram bonzai, 308 kilo Skunk, 30 ecstasy, 14 bin 860 adet sentetik ecza maddesi ele geçirilmiştir. İl Emniyet Müdürlüğümüz ve İl Jandarma Komutanlığımız tarafından yapılan bu operasyonlar sonucu Türkiye geneli rekor yakalamalar gerçekleştirilmiştir” diye kaydetti.

‘YAKALANAN DÜZENSİZ GÖÇMEN SAYISI YÜZDE 164 ORANINDA ARTTI’

Vali Toraman, son 2 ay içerisinde kaçakçılık suçlarına yönelik gerçekleştirilen 90 operasyonda 53 şüphelinin tutuklandığını belirterek, şunları söyledi:

"16 şahıs hakkında adli kontrol kararı verilmiştir. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 96 artış sağlanan operasyonlar sonucu, 54 adet tabanca, 8 adet av tüfeği, 41 adet şarjör, 10 adet silah parçası, 7 adet silah üretiminde kullanılan malzeme, bin 239 adet fişek, 9 bin 168 adet emtia, bin 470 paket sigara, 6 milyon 954 bin 404 makaron, 2 bin 751 kilo tütün, 750 litre kaçak yakıt, 15 bin litre kaçak alkol, 3 bin 192 adet tarihi eser ele geçirilmiştir. Kolluk kuvvetlerimiz tarafından aralıksız yapılan çalışmalar sonucu, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve ifadeye yönelik aranan şahısların yakalanması için gerçekleştirilen operasyonlar sonucunda 2024 yılının ilk iki aylık döneminde 52 şahıs yakalanarak adli makamlara teslim edilmiş olup 2023 yılının ilk iki ayında 34 olan yakalama sayımız yüzde 53 oranında artış göstermiştir. 2024 yılının ilk iki ayında terör örgütüne üye olmak, terör örgütlerinin propagandasını yapmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak vermek veya ele geçirmek, sosyal medya üzerinden propaganda yapmak ve terörizmin finansmanı kanununa muhalefet kapsamında 34 işlem yapılmıştır. 2024 yılının ilk iki ayında gerçekleştirilen işlemler bir önceki yılın ilk iki ayına göre yüzde 14 artış göstermiştir. Yapılan operasyonlar sonucu 3 şahıs tutuklanmış, 4 şahsa adli kontrol kararı verilmiştir. Ayrıca kamu düzen ve güvenliği açısından ülkemizde bulunmasında sakınca bulunan, 7 yabancı uyruklu şahıs yakalanmış ve Geri Gönderme Merkezine teslim edilmiştir. 2024 yılı ilk 2 ayında jandarma ekiplerimizce 100 kırsal operasyon icra etmişlerdir. Ülkemizin bütünlüğüne, milletimizin birlik ve beraberliğine göz diken terör örgütlerine karşı mücadelemiz aralıksız bir şekilde devam etmektedir. Son iki ayda düzensiz göçmenlere yönelik yapılan 77 operasyonda yakalanan 29 organizatörden 4'ü tutuklanmış, 1 şahsa adli kontrol kararı verilmiştir. Yakalanan 230 düzensiz göçmen ise Geri Gönderme Merkezlerine gönderilmiştir. 2023 yılının aynı dönemine göre 2024 yılı göçmen kaçakçılığı operasyonlarında yüzde 97 artış sağlanarak yakalanan düzensiz göçmen sayısı yüzde 164 oranında artış göstermiştir.”